- Odwiedziny: 2009895
- Do końca roku: 255 dni
- Do wakacji: 62 dni
Zespół Szkoły Podstawowej i Przedszkola w Otfinowie
Zdrowe odżywianie
Miło nam poinformować, że nasza Szkoła od października 2016r. uczestniczy w programie Żółty Talerz. Jest to program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation w sojuszu z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi: Polskim Czerwonym Krzyżem, Caritas Polska, Towarzystwem Przyjaciół Dzieci, Bankiem Żywności i SOS Wioskami Dziecięcymi. Pierwszy raz tak dużo, tak szacownych organizacji zawarło ścisły sojusz, by realizować dokładnie te same cele. Organizacje zaproszone do realizacji programu są w nim partnerami.
Program „Żółty Talerz” ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość i intensywność żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i zapewnić wiedzę pomocną w prawidłowym żywieniu najmłodszych.
Dzięki dofinansowaniu z programu, uczniowie korzystający ze stołówki szkolnej w Otfinowie jedzą posiłki bardzo urozmaicone, znacznie lepszej jakości, przygotowywane na bieżąco z wysokiej klasy produktów. Częstym dodatkiem do posiłku są surówki, różne owoce, soki, czy też pieczone w szkole ciasto. Te smaczne dania są przygotowywane w kuchni szkolnej przez panie: M. Liburę i M. Garbarz.
Posiłki przygotowywane przez panie: M. Liburę i M. Garbarz
Nasza szkoła włącza się w realizację celów Programu poprzez promowanie wśród dzieci i młodzieży zdrowego stylu życia oraz właściwego odżywiania.
Dnia 10 marca 2017r. w naszej szkole uczniowie klasy 5 i 3 gimnazjum brali udział w zajęciach prowadzonych przez panie dietetyczki z Natur House. Pogadanka i prezentacja przygotowana przez panie dotyczyła prawidłowego komponowania posiłków pełnowartościowych.
Po części teoretycznej uczniowie przystąpili do części praktycznej w której mieli za zadanie wykonać: kanapki, sałatkę owocową i koktajle. Większość dzieci chętnie je owoce, warzywa i inne zdrowe produkty, które w innych okolicznościach nie są aż tak atrakcyjne - jak w sytuacji kiedy wszystko zrobiło się samodzielnie. Zrobione przez siebie potrawy smakowały wyśmienicie, zwłaszcza koktajle. Zajęcia okazały się bardzo atrakcyjne dla uczniów, co wynika z przeprowadzonych rozmów z uczestnikami. Praktyczne zajęcia warsztatowe to był naprawdę świetny sposób na przekonanie dzieci do dobrego, wartościowego jedzenia. To działa!
Zmaganiom naszych uczniów w przygotowywaniu posiłków przyglądali się niecodzienni goście: Wiceprezes Zarządu Głównego PCK pan Jerzy Kornaus oraz pani Wiesława Pyzik kierownik biura PCKw Tarnowie.